El Poema de Nadal a l’Ateneu Arenyenc

Aquesta tardor m’he estrenat impartint els cursos de Lectura en veu alta, o lectura dramatitzada, com preferiu. L’encàrrec em va arribar de l’Ateneu Arenyenc, amb una fita molt concreta i agosarada: Preparar el Poema de Nadal, de Josep Maria de Sagarra.
Fotografia: Ateneu Arenyenc
A Arenys de Mar, parlar d’aquest poema és sinònim d’evocar un imaginari col·lectiu, i és que el recitat del Poema de Nadal, durant anys, va córrer a càrrec de l’arenyenc Joan Pera (que el recitava de cor!). Anar-lo a escoltar esdevenia un acte de germanor, de tendresa, de respecte. Era un plaer en tots els sentits. 

Sense ell, el poema s’havia quedat sense veu a Arenys de Mar, i uns quants socis de l’Ateneu tenien ganes de fer-lo reviure. Amb aquests antecedents, vaig entomar el repte!! Ah, i amb una altra premisa, muntar-lo juntament amb el cor infantil arenyenc Tiamat.


I el repte ha estat un plaer, perquè ha fluït el grup de participants, s’han entregat amb ganes i dedicació; perquè treballar amb la Gemma (directora del cor Tiamat) és una injecció d’energia positiva, i perquè des de l’Ateneu tot han estat facilitats… Poques vegades convergeixen tants elements positius, i cal aprofitar-los i gaudir-los al màxim!
Aquest és el text que vaig escriure pel programa de mà:
“Nadal, temps de recolliment, família i escalf. Temps per compartir, fer balanç i encetar nous propòsits. Temps de reflexió i de vetllades vora el foc, o vora les persones estimades, que a efectes pràctics és molt més reconfortant.
S’ha fet tanta literatura sobre el Nadal, que poc més podríem afegir. Així doncs, ens limitarem a compartir, que fa Nadal! Compartir aquest Poema de Josep Maria de Sagarra, que ha estat tan dit i escoltat, i que segueix desprenent tant misteri, tanta màgia, com el primer dia, aquell Nadal de l’any 1931 quan el poeta el va recitar per primer cop al Palau de la Música Catalana.
Avui doncs, ens fa molt feliços explicar-vos aquest poema com si d’un conte es tractés, contat a la vora del foc, en una sobretaula nadalenca, en família. Avui, aquí, a l’Ateneu Arenyenc, som una gran família.

Esperem, doncs, que en gaudiu tant com nosaltres hem xalat preparant-lo. Xics i grans l’hem treballat empesos per la il·lusió de compartir, amb tots vosaltres, aquest bocinet de Nadal fet poesia.”

I si voleu veure la ressenya que en van fer des de l’Ateneu: 
Crònica de l’espectacle

Per acabar aquesta entrada, voldria compartir aquest recitat que en Joan Pera va fer d’un poema, del meu admirat Apel·les Mestres. Gravat per Ràdio Arenys– gaudiu-ne!Bon Nadal i feliç 2018!


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *